Taki sam link dla każdego z respondentów

Ankieta dostępna jest bezpośrednio z linku, który jest dla wszystkich uczestników taki sam. Takie ustawienie nie pozwala na powiązanie wypełnienia z respondentem - ankieta jest anonimowa.

Taki sam link dla każdego z respondentów. Wymagane podanie hasła

Ankieta dostępna z linku, ale wymagane jest wpisanie hasła. Hasło jest takie same dla wszystkich. Nie można powiązać wypełnienia z respondentem.

Indywidualny link dla każdego z respondentów.

Ta opcja najczęściej używana jest w przypadku wysyłki zaproszeń z Webankiety. Każdy z respondentów dostaje swój unikalny link, dzięki czemu możliwe jest:

  • powiązanie wypełnienia z respondentem (opcjonalnie)

  • przekazanie dodatkowych atrybutów respondentów w linkach, które pozwolą na lepszą segmentację wyników

  • zapewnienie, że każdy z respondentów wypełni ankietę tylko raz

  • monitorowanie kto wypełnił, a kto jeszcze nie wypełnił ankiety

  • wysyłanie przypomnień do osób, które nie wypełniły ankiety

  • zabezpieczenie, że ankietę wypełnią tylko osoby, które mają swój własny link

Wybierając tę opcję możesz zdecydować:

  • czy ankieta ma być anonimowa czy chcesz wiedzieć jak kto wypełniał

  • czy wypełnioną ankietę można poprawiać

  • jak długo mają być ważne linki do ankiety

Anonimowość ankiety przy linkach indywidualnych

Zależnie od Twoich potrzeb badawczych, możesz zdecydować, czy chcesz identyfikować respondentów:

  • „Wyłączona. Ankieta jest anonimowa” – po zebraniu wyników nie będzie można powiązać odpowiedzi z konkretnymi osobami. Zachowasz jednak możliwość zbiorczej analizy danych, w tym filtrowania ich na podstawie przypisanych wcześniej atrybutów respondenta.

  • „Włączona. Możesz powiązać wypełnienie z respondentem” – system pozwoli na przypisanie udzielonych odpowiedzi bezpośrednio do konkretnego respondenta.

Możliwość poprawienia wypełnionej ankiety

Ta funkcja pozwala zadecydować, czy respondent może wrócić do badania i zmienić swoje odpowiedzi:

  • „Można poprawiać wcześniej wypełnioną ankietę” – daje respondentowi możliwość edycji. Aby zaktualizować swoje odpowiedzi, musi on po prostu ponownie kliknąć w otrzymany wcześniej link do ankiety.

  • „Nie można ponownie wypełnić już wypełnionej ankiety” – blokuje możliwość wprowadzania zmian. Jeśli respondent ponownie kliknie w link po wysłaniu ankiety, zobaczy jedynie komunikat informujący, że badanie zostało już wypełnione.

Termin ważności linków

Ta opcja pozwala określić, jak długo wygenerowane linki do ankiety pozostaną aktywne. Czas ważności każdego indywidualnego zaproszenia liczony jest od momentu jego wysłania (w przypadku korzystania z naszego systemu) lub od daty wygenerowania tokenów (przy dystrybucji własnej).

Przykład 1 (wysyłka z systemu): Jeśli ustawisz ważność linku na 1 dzień, a zaproszenie zostanie wysłane o 16:00, respondent będzie miał dostęp do ankiety do godziny 16:00 następnego dnia. O 16:01 link automatycznie wygaśnie.

Przykład 2 (dystrybucja własna): Jeśli korzystasz z zewnętrznych narzędzi do wysyłki zaproszeń ankiety i wygenerujesz linki o 16:00, przy ważności ustawionej na 1 dzień, dostęp do badania zostanie zablokowany dokładnie o 16:01 kolejnego dnia.

Kod dostępu

Jeśli korzystasz z opcji Indywidualny link dla każdego z respondentów możesz wygenerować unikalne kody dostępu i potraktować je jako indywidualne hasła dostępowe. Przydatne jest to w sytuacjach, gdy chcesz opublikować gdzieś ogólny link do badania i rozdać respondentom ich kody. Korzystanie z kodów dostępu daje te same możliwości jak opisane w akapicie wyżej - różni się tylko sposobem dystrybucji.